2023 Yılında Dijital Dünyada Neler Olacak?

2022 yılı boyunca gerçekleşen davranışlar, kampanyalar, akımlar, ekonomik olaylar 2023’te başımıza geleceklerin habercisi oldu. Değişen bir dünya düzenine adapte olmak ve bunu hayatımızın her alanında sindirebilmek pek kolay görünmese de yeniliklerin çağına bir şekilde ayak uydurmaya başladık, başlıyoruz…

Ülkemizde ve dünyada yapılan araştırmalar ışığında hazırladığımız bu yazımızda dijital dünyada bizi nelerin beklediğine dair tahminlerimizi sizler içinde derledik. 2022 yılı boyunca gerçekleşen davranışlar, kampanyalar, akımlar, ekonomik olaylar 2023’te başımıza geleceklerin habercisi oldu. Değişen bir dünya düzenine adapte olmak ve bunu hayatımızın her alanında sindirebilmek pek kolay görünmese de yeniliklerin çağına bir şekilde ayak uydurmaya başladık, başlıyoruz…

2023 yılında ön plana çıkacağını öngördüğümüz konuları başlıklar halinde inceleyeceğiz. Dijital dünyanın trendlerini ve tahminlerimizi derlediğimiz bu yazıda analizlerimiz ışığında siz ve markanız için bir yol haritası niteliğinde olmasını temenni ediyoruz.

 

Sahne Artık Z Kuşağının!

Z kuşağının günümüzde markalara olan etkisi yadsınamaz bir gerçek. Özellikle pazarlama ve teknoloji alanında büyük çoğunluğu onlar ve onların fikirleri oluşturuyor. Bu nedenledir ki Z kuşağını hayatın birçok alanında olduğu gibi tarafınıza çekmek ya da davet etmek yerine onların dünyasına katılmak ve onları gerçek bir samimiyetle anlamak gerekiyor. Teknolojinin ve internet çağının içine doğan bu neslin teknoloji ve interneti kullanma alışkanlığı oldukça farklı. Daha hızlı öğreniyor, adapte oluyor ve tüketiyorlar. Pazarlama dünyası olarak baktığımızda da z kuşağının hızına yetişmek, istek ve taleplerini gerçekten anlamak bir marka olarak sizi de çok daha farklı bir geleceğe taşıyacaktır. Multitasking çalışma şekline daha yatkın olan z kuşağı jenerasyonu için aynı anda hem işitsel hem de görsel olarak yaratıcılıkla beslenmiş içerikler ilgilerini cezbediyor. Z kuşağının vakit geçirmekten hoşlandığı alanlarda ve platformlarda markanızı var etmeniz uzun dönemde, dijital dünyada yerinizi sağlamlaştırmanıza olanak sağlayacaktır.

 

Dijital Çağın Gücü: Verilerimiz… Peki Verilerimiz Gerçekten Güvende Olacak mı?

Güvenlik ve gizlilik son iki yıldır en çok konuştuğumuz konulardan biri. İnsan doğası gereği güvende olmak ister. İçgüdüsel olarak yaşamımızı sürdürmenin en önemli ihtiyacı güvenlik ihtiyacı. Zaman değişse de bu güvenlik ihtiyacı da zamanın gerekliliklerine göre şekil değiştirerek içgüdülerimizi her zaman diri tutmaya devam ediyor. Günümüzün en büyük gücü de bilgi. Bilgiden kastımız da kişisel bilgilerimiz, tüketim alışkanlıklarımız, sevdiklerimiz, yaşam şeklimiz… Dijital dünyada bu bilgileri markalarla paylaşmayı kabul ediyoruz ama elbette belli sınırlar dahilinde olması insanoğlunun yeni kaygısı. İznimiz ve isteğimiz dışında bize ait bilgilerin işlenmesi tüketici olarak markalara bakış açımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden markaların bilgilerimizi depolama ve kullanma konusunda şeffaflığı ve dürüstlüğü markaya karşı tutumlarımızı 2023 yılında da etkilemeye devam edecek. Bu bakış açısı nedeniyle 2023 yılında markaları verilerin gizliliği ve güvenliği konusunda biraz daha fazla çaba sarf etmeye yönelik yatırımlar yapması bekleniyor.

 

Yaratıcı İçerik ve Tasarımlar ile Marka İletişiminizi Güçlendirin

Tasarım ve içerik… Birbiriyle iç içe geçmiş ve birbirini tamamlayan bu iki öge markaların sosyal medyada görünen yüzü, hedef kitlesi ile iletişim aracı. Bu iletişimi çift yönlü olarak besleyebilmek adına zamanın gerekliliklerine göre yönlendirebilmek gerekiyor. Her şeyin yapıldığını, yeniliklerin azaldığını düşündüğümüz bir dünyada hala yaratıcı olmak için çaba sarf etmek 2023 gündeminde de aynı şekilde devam edecek gibi görünüyor. Hızlı tüketmeyi seven bir jenerasyon için onların dinamikliğini yakalamak gerekecek. Tiktok’un artarak devam eden etkisi nedeniyle Instagram ve Youtube’un hem video sürelerini hem de ekran formatlarını değiştirmesi yeniliğe adapte olduklarını açık bir şekilde gösteriyor. Daha kısa sürede, hızlı bir şekilde izleyiciyi içine çekecek ve derdini anlatacak içerikler revaçta.

 

Ve elbette ilgi çeken renkler… Pantone tarafından açıklanan yılın rengi Viva Magenta 2023 yılının daha dinamik ve heyecanlı geçeceğinin habercisi oldu. Başta sosyal medya olmak üzere, moda, teknoloji gibi birçok alanda canlı ve ilgi çeken renklerden oluşan tasarımlar göz önünde olmaya devam edecek. Minimalizm, orantılı bir şekilde daha eğlenceli ve yüksek enerjili işlere yerini bırakacak.

 

Alışılmışın Dışında Deneyimler, Memnun Müşteriler

Müşteri deneyimi odaklı mağazalar ve dekorasyonların sayısı geçtiğimiz yılda yükselişe geçti. Şimdi de bunu web siteleri, e ticaret platformları gibi birçok alanda görmeye devam edeceğiz. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının teknolojilerinin de artmasıyla pazarlama sektöründe yeniliklerini gözlemek olası bir trend. Müşterileri istedikleri yerde ve zamanda deneyimlemeye açık alanlar oluşturmak dolaylı olarak memnuniyetlerini de artıracak. Bu durum ayrıca kişiselleştirilmiş pazarlama deneyimi de sunarak markalara karşı tüketici tutumunda olumlu davranışlar gözlemlenmesi de beklenmektedir.

 

 

BENZER MAKALELER
Markalar İçin Sosyal Medya Bir Lüks Değil, İhtiyaçtır
Tasarım Odaklı Düşünme
Marka İsimdir, Markalaşma Fiil!
Dijitaldeki Yüzünüz: Logo Tasarımı
Dışınız İçinizi Ne Kadar Yansıtıyor?